9th english

9th english notes | TO DAFFODILS

TO DAFFODILS

9th english notes

class – 9

subject – english

lesson 4 – TO DAFFODILS

TO DAFFODILS
  — Robert Herrick

Regarding the poet : Robert Horrick is the well renowned poet of the 17th century of English literature. His poems are simple and lucid. It can be easily understood and enjoyed. He was born in 1591 in England. Daffodil is a flower of lily family with yellowish colour. This flower does not survive for long after it blooms. The poet has compared humana’s life with this flower. Human life is also shortlived like the life of daffodils. The poet died in 1664.

        SUMMARY IN ENGLISH
The poet appeals to Daffodils to stay for some time at least. You give us pleasure when we see you in full bloom but soon that joy fades away as you die so soon. The poet narrates that ” We weep to see you haste away so soon.”
The poet has nicely depicted nature’s beauty through his lines in the poem like the rising sun, the coming of soon, then the arrival of evening and finally the darkness of night.
The life of daffodils is short lived as the life of man. A man is able to see only few springs in his life. As you die quickly, man also  dies. Again the poet compares the transitory nature of life with that of drops of rain in summer and the pearl of dew in the morning. They do not survive for long  and cannot be see again.
The poet tells Daffodils to say till the end of quickly passing day. The poet again wants the wants the flower to say till the evening prayer which he longs to perform together.
This poem is a tribute to nature and expresses high faith and regards in the power of God who manages every activity of life.

           SUMMARY IN HINDI
कवि के बारे में :  राॅबर्ट हैरिक अंग्रेजी साहित्य के  एक सुख्यात कवि माने जाते हैं। उनके द्वारा रचित कविताएँ सहज और सुग्राह्य हैं। इनकी कविताओं को पढ़कर पाठक अभिभूत हो जाते हैं। इसका जन्म 1591मे इंग्लैंड में हुआ था। इनका रचना- काल था। इनका रचना-काल 17वीं शताब्दी है।
‘ द डैफोडिल्स ‘ शीर्षक इनकी यह कविता एक सुंदर फूल को संबोधित कर लिखी गयी है। यह फूल ‘ लिली’ प्रजाति का माना जाता है और इसका रंग पीला होता है। इसके नीचे एक लम्बा – सा तना होता है जिस पर यह प्रस्फुटिक होकर झूलता है। खिलने के बाद यह फूल बहुत अधिक समय तक लिखा नहीं रहता है और मुरझा जाता है। कवि ने प्रकृति की तुलना मनुष्य जीवन से की है। इसीलिये हम इसे क्षणभंगुर कहते हैं।

कविता का अनुवाद
कवि कहते है —
सुन्दर डैफोडिल्स !तुम्हें हम देखकर हम रोते हैं
क्योंकि तुम इतनी जल्दी चले जाते हो
अभि तो सुबह का सुरज
दुपहरिया की ऊँचाई भी नहीं पा सका है।
रूको – रूको जबतक यह दिन ढल ना जाय
और भागता हुआ सुरज सन्ध्या बेला तक न पहुँच जाय ।
सांध्य बेला की प्रार्थना हम साथ करेंगे
और हम दोनों साथ ही जायेंगे।
हमारे पास रूकने का वक्त कम है
हमारे जीवन के ‘ बसंत ‘ की आयु भी तो कज्ञ है
हम बढ़ते हैं शीघ्र मुरझा जाने के लिये
हममें और तुममें कितनी समानता है।
हम भी तो मर जाते हैं —
जैसे कुछ घंटों के बाद तुम भी मुरझा कर सुख जाते हो।
जानते हो यह अंत कैसा होता है ?
वैसा ही जैसा गर्मी के दिनों की तपती रेत पर वर्षा की कुछ बूंदें
या फिर प्रात: गिरे ओस के मोती के चन्द दाने जो सुरज की रोशनी के आते ही मिट जाते हैं
क्या इन्हें फिर कोई ढूँढ़  पायेगा ?
               [हिंदी अनुवाद : विश्वनाथ पाण्डेय ]
कवि मानव जीवन की क्षणिक स्थिति का सुन्दर वर्णन इस कविता के माध्यम से प्रस्तुत करता है। फूल और मनुष्य एक ही मार्ग के पथिक हैं। जीवन का अन्त अवश्यम्भावी है।
” आय है सो जायेगा राजा , रंक , फकीर ।”

             Glossary : शब्दावली
1. Daffodil (n): तुरही के आकार का एक पीला फूल जिसका तना लम्बा होता है और जो बसंत ऋतु में फूलता है। 2. Fair (Adj.) : सुन्दर । 3. Haste away (v) शीघ्रता से स्थान छोड़ देना । 4. Attained (v): प्राप्त करना । 5. Decay (n): नष्ट होना।
6. Never (Adj.) : कभी नहीं।

    SHORT ANSWER QUESTIONS
A. Answer the following questions orally :
1. Which is your favourite flower? Why do you like it ?
Ans. My favourite flower is Daffodils. It looks beautiful when it blossoms and the colour is also attractive.
2. A flower blossoms and decays. Can it be copared to the life of a human being ?
Ans. It indicates that the human life is short lived as flower.
B.1. Answer the following questions very briefly :
  1. To whom does the speaker addresses the poem?
Ans. The poem is addressed to Daffodils.
2. Why does the speaker weep to see fair Daffodils ?
Ans. The hasting of daffodils makes the speaker sad.
3. What does the speaker want daffodils to do ?
Ans. The speaker wants the daffodils to say at least till the day has run out.
4. What time to day does the speaker say it is ?
Ans.  The speaker say to daffodils to stay at least till the day has passed out and the time to do evening prayer has come.
5. Name three things that according to the speaker die away.
Ans. The three things that die away according to the speaker are dew drop’s summer rain and spring.
6. Why does the speaker repeat the word ‘stay’ in this poem ?
Ans. The speaker feels sorry for the short life span of the flower specially daffodils and that of man. Both haste away soon and this gives pain to the poet.
7.what does the summer’s rain symbolises in this poem ?
Ans. summer’s rain symbolises here the short span of life of but man and daffodils.

     LONG ANSWER QUESTIONS
1. Why does the poet weep to see fair daffodils ? What does he want to do ? Do you ever have such a felling ?
Ans. Because the poet loves fair daffodils. He wants that the loving daffodils should stay for a fit longer time. This feeling at of  short lived span of mam and natures  creations and it is very much natural to feel the loss. I think everybody passes through this feeling at one time or the other.
2. Do you think that the title of the song is suggestive and evocative ?
Ans. The poet had addressed the flower through this poem and has tried to compare the flower’s life with that of man and nature.
So I think the little of the song is quite suggestive and the inherrent meaning of the poem evoke thought. It speaks of the real philosophy of life .
3. How has human life been compared to the life of daffodils ?
Ans. As the life of daffodils haste away soon. Similarly the man’s life is also short lived. Both stand on equal footing so far as the survival of life is concerned.
4. Give the main idea of the poem.
Ans. The main idea of the poem is to appraise everybody that the life is too short and God is the supreme power. Man should always be in touch with God.
5. Who are ‘ We ‘ ? What do ‘we’ and the daffodils have in common ?
Ans. We stand for man. Every man comes on earth to go back one day like daffodils. The ultimate end of of everybody is death as the decay of daffodils, once it blooms and take shape and colour.
C.2. Group Discussion :
1. Love the life you live, live the life you love.
Ans. 1. Make the life purposeful.
2. Love the life you are destined to live.
3. Both live and loving of life should go together.
4. Both are part of good and happy living as life is short and one should enjoy the time provided to each individual by God.
2. Take life as it comes :
Points : 1. Face the music of life as it comes
2. The controller of life is God and his wishes are supreme.
3. One has to follow his dictate so it better to take both good and bad part of life.

                   COMPOSITION
A letter to your cousin congratulating him on his success at the examination.
Ans.                        Patna, the 18th
   March, 20……
My dear Sachin,
It gave me immense pleasure to learn about your excellent result in the examination. I think, you very much deserved the success. Since very beginning I had faith in your talent. Over and above, you laboured hard. Keep going and never relax from your success. God will help you in future also.
Congratulations ! I wish you the best in life. Pay my regards to uncle and aunt and love to brothers and sisters.
With best wishes,
Sachin Suman
Yours loving brother
Dilshad Garden
South of Patel Nagar,
Delhi – 110095
          Akhilesh
D.3.1 Below you will find some words with an adverb ‘ away ‘ which is often used with verbs of movement such as ‘ go ‘ and ‘drive’ and also in phrasal verbs such as ‘ run away’,  ‘take away ‘ etc.
Make some meaningful sentences with the following phrasal verbs. One has been done for you like :
The Headmaster geve away prizes to students
1. Run away: He run away with my books.
2. Take away : Take away what ever is lying on the table.
3. Give away : The president of the club will gave away prizes to the winners of this communication.
4. Put away : Put away those dirty clothes from here.
5. Fade away : He faded away from the scene after that episode.
D.3.2. See the following words:
Rising sun, Hasting day
The formation of wards above is like this:
Rise+ ing + noun [sun] Haste + ing + noun [day] So we come to learn that present participle + noun makes adjective. Here the rising sun and hasting day have been used as an adjective.
Now Complete the following sentences with words given in brackets like :
[ rolling, rising, crying, running, sleeping ] 1. Let the sleeping dogs lie.
2. Everyone adores the rising sun.
3. A rolling stone gathers no moss.
4. I saw a crying baby on the road.
5. A running motorcycle dashed against my friend.
D.3. Match the following words under ‘ A ‘ with the explanations given under ‘ B ‘ :
A                                    B
1. Hasting        Leaving the place
hastily [ F] 2. Attained       gained, achieved [E] 3. Spring          The season between
winter and summer [D] 4. Decay [v]      Rot, decompose [A] 5. Dry              Free from moisture
or water [B] 6. Dew             Condensed water
vapour [C] B.4. Correct the spelling of the following words  :
Incorrect                       Correct
Hesting                         Hasting
Decey                             Decay
Due                                 Dew
Grouth                           Growth
Sumer                            Summer

                 GRAMMAR
Sub + Verb + Infinitive
He wants to sleep.
We eat to live.
Make ten more sentences on the pattern give above:
1. He wants to play with friends.
2. Susheel wants to go to Delhi.
3. Everybody desires to have money.
4. He wants to fight with me.
5. Children like to eat ice-cream.
6. No one like to get hurt.
7. We desire to secure good marks.
8. Ravi wants to come here.
9. We play to keep fit and healthy.
E.2. As is a conjunction. It is used in various forms. Below it has been used ‘ in the manner ‘.
Exp. : Do as you like.
Do as I do.
Make five more sentences using ‘as’ given in the examples above.
1. Do you provided in the law.
2. Do as you think fit .
3. Do as the boss says.
4. Do as your pocket allows.
5. Do as the God wishes.
E.3. Fill in the blanks with suitable prepositions give below :
  Until, with, from, to, on, of, in, along.
1. I saw a rat sitting in the corner of the room.
2. Wait here till I return.
3. The dog ran along the road.
4. He is saying with his friend.
5. He came from Delhi.
6. My uncle went to America.
7. The book is laying on the table.
8. The average age of students in my class is 15.
F.   Activities :
To be organized by the teacher in the class.
G.  Translation :
Translate the poem into Hindi
Ans. Translation of the poem has been given at page 102.

Leave a Comment

error: Content is protected !!